Echografie / Shockwave / EPTE

Echografie

De fysiotherapeut gebruikt echografie als aanvullende diagnostiek en evaluatiemiddel waardoor gerichter behandeld kan worden. Met behulp van echografie kan er inzicht gekregen worden in gewrichten, pezen en spieren. Zoals bijvoorbeeld in: schouder, elleboog, pols, heup, knie, enkel en achillespees etc. Weefselschade kan met echografie in beeld worden gebracht. Er ontstaat meer inzicht in de belastbaarheid van dit weefsel, wat uiteraard invloed heeft op de keuze van behandeling en intensiteit van de behandeling.

Door de aangedane structuur van het bewegingsapparaat met echografie te onderzoeken, kunnen afwijkingen worden aangetoond en/of uitgesloten waardoor de patiënt gerichter kan worden doorverwezen naar de juiste medicus dan wel paramedicus.

Het totale revalidatieproces kan op deze manier sneller en dus efficiënter verlopen

Shockwave

Shockwave therapie (extracorporale shockwave therapie, ESWT) is een techniek waarbij met schokgolven (geluidsgolven) pijnlijke zones worden behandeld. Deze (hoogenergetische) geluidsimpulsen verplaatsen zich via een apparaat vanaf de buitenkant van het lichaam (‘extracorporaal’) naar het gebied dat wordt behandeld. Daardoor wordt de stofwisseling en de bloedcirculatie van het pijnlijke gebied verbeterd, waardoor het lichaam wordt gestimuleerd om dit te herstellen en de pijn afneemt. Het is dus een manier om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te prikkelen.

 

EPTE

Epte (percutane) electrolyse is een innovatieve behandelvorm voor de behandeling van chronische tendinopathieën. Het behoort tot de nieuwe groep ‘minimaal invasieve echografische procedures’. De Epte behandeling wordt onder geleide van echo uitgevoerd, duurt kort, is efficiënt en opvallend effectief.

Praktisch gezien bestaat de Epte electrolyse uit enkele behandelsessies waarbij een acupunctuur- of dry needle-naald onder echogeleiding naar het aangedane gebied gebracht. Door het Epte apparaat wordt met een lage intensiteit de elektrische stroom toegediend. Dit zet een aantal chemische en fysiologische processen in gang die leiden tot weefselherstel.