Vliegwieltraining

Binnen onze praktijk kunnen wij vliegwieltraining in zetten bij revalidatie. Het is heel goed toepasbaar bij instabiliteitsklachten, maar ook als hersteltraining na en preventie van blessures.

Vliegwieltraining heeft een ander effect op de spieren dan traditionele krachttraining met gewicht schijven. Bij de meeste krachtapparatuur wordt gewerkt met een vaste weerstand (de schijf). De terugweg van de beweging is daarbij altijd makkelijker voor de spieren dan de heenweg. Bij vliegwieltraining is de terugweg ‘zwaarder’ en dat geeft een groot trainingseffect.

Je krijgt een ‘tuigje’ aan en brengt via beweging een zwaar stalen vliegwiel in beweging. Je start een actieve spierverkortende aanspanning, direct gevolgd door een actieve spierverlengende afremming. Zowel het onderlichaam als het bovenlichaam, armen en schouders kunnen getraind worden.

Het koord waaraan getrokken wordt zit vast aan een as. Als het wiel draait, wordt het koord om de as heen gewikkeld. Door extra gewichtschijven vast te maken aan de as, wordt de oefening zwaarder en moeilijker gemaakt.