Oedeemtherapie

Oedeemfysiotherapie is een vorm van fysiotherapie die gebruikt wordt bij aandoeningen met zwellingen. Oedeemfysiotherapie wordt ook wel lymfetherapie genoemd. Oedeem ontstaat door een storing in het lymfestelsel. Door overtollig vocht dat niet goed wordt afgevoerd ontstaan er zwellingen in armen, borst of benen. Door bijvoorbeeld borst- of prostaatkanker of bij problemen met spataderen.
Deze therapie kan bewegingsbeperking voorkomen en vermindert hindernissen in het dagelijks leven. Het is een combinatietherapie van massagetechnieken voor de afvoer van vocht, compressie en oefentherapie.

Lymfedrainage

Er wordt ook gebruik gemaakt van lymfedrainage. Dit is een speciale massagetechniek om vocht te verplaatsen naar delen van het lichaam waar de vochtafvoer normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut bandages, tape en therapeutische kousen gebruiken om vochtophoping tegen te gaan. Vaak werkt een oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten zoals oncologen of chirurgen.

Manuele lymfedrainage is een techniek waarbij de oedeemtherapeut handmatig probeert om de vochtopname door de lymfevaten te stimuleren en het functioneren van goede vaten te bevorderen. Met specifieke handgrepen en zachte pompende bewegingen, wordt het lymfevatensysteem geactiveerd en gestimuleerd. Hierdoor worden afvoermogelijkheden van de lymfeklieren vergroot en kan er (via alternatieve afvoerroutes) meer vocht worden afgevoerd.