Oedeem Therapie

Oedeem ontstaat door een storing in het lymfestelsel. Hierdoor wordt overtollig weefselvocht niet voldoende afgevoerd en ontstaat er zwelling (deze is soms pijnlijk) en als gevolg daarvan kan ook stijfheid ontstaan.

Lymfedrainage

Lymfe is een lichaamsstof die in een eigen vatenstelsel loopt: het lymfatisch stelsel. Het lymfatisch stelsel bevat onder andere lymfocyten die zorgen voor onze afweer.

Wanneer ontstaat lymfoedeem
Lymfoedeem ontstaat als er zich teveel lymfevocht ophoopt op één plaats. Bij voorbeeld in de arm of rond de knie.
In de meest voorkomende gevallen is lymfeoedeem het gevolg van een operatie(knie operatie, borstamputatie, weghalen van lymfeklieren), bestraling en of chemo bij behandeling van kanker.

De behandeling
Manuele lymfedrainage: Dit is een specifieke massagetechniek die gericht is op het verhogen van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Met behulp van handgrepen verplaatst de therapeut het lymfevocht naar gebieden waar het lymfesysteem nog goed functioneert en waar het kan worden afgevoerd.

Bandageren en lymfetaping
De oedeemtherapeut kan bandages en tape gebruiken om vochtophoping tegen te gaan. Ook kan zij advies geven bij het aanmeten van een kous.

Meer informatie:
borstkanker.nl
lymfoedeem.nl