Orofaciaal fysiotherapie

De orofaciaal fysiotherapeut, ook wel kaakfysiotherapeut genoemd, helpt bij problemen met de spieren en gewrichten in het hoofd- halsgebied en het kauwstelsel. Orofaciaal fysiotherapeuten zijn geschoold in kaak gerelateerde klachten, tinnitus (oorsuizen), duizeligheidsklachten, specifieke zenuwaandoeningen, kanker in het hoofd-halsgebied en specifieke stoornissen die te maken hebben met de nek. Ze werken nauw samen met huisartsen, tandartsen, gnathologie, mondhygiënisten, KNO-artsen, kaakchirurgen en neurologen.

De orofaciaal fysiotherapeut legt uit hoe de positie van het hoofd en het lichaam samenhangt met de klachten. Hij geeft inzicht in de relatie van stress, spanning en (dagelijkse) belasting en de belastbaarheid van de patiënt.
Een vast onderdeel van een orofaciale behandeling is patiënten leren wat ze zelf kunnen doen om klachten te verminderen en voorkomen. Denk aan: verbeteren van de lichaams- of werkhouding, ontspanningsoefeningen van hoofd, nek en schouders, het aanleren van zelfmassage van kauwspieren zodat ze ontspannen of mobiliserende oefeningen voor het vergroten van de mondopening en oefeningen die de functie van het kauwstelsel of hoofd en halsgebied te verbeteren.

(Bron: www.defysiotherapeut.nl)